Història del grup  
 
  BIOGRAFIA BREU
THE COMPANYS naix l’any 1993 i està format per sis músics de Maials, Almatret, Arbeca i Lleida. L’any 2002 treuen el primer disc anomenat “Apuja’t la bragueta” (Picap). El 2003 els encarreguen fer una versió d’El cant del Barça que interpreten al Camp Nou. Després, arriba el disc “Ni polític ni correcte” (Picap), un treball que ha estat reconegut per Ràdio 4 com un dels deu millors discs editats en català l’any 2004. L’any 2005 reben el Premi Enderrock al millor grup revelació i fan la banda sonora de l’exitosa sèrie de TV3 “Lo Cartanyà”. A finals del 2005 recullen la música d’aquesta sèrie en el tercer disc “Les músiques de Lo Cartanyà. Amb dos collons” (Picap). Des dels inicis l’any 1993 fins a l’actualitat THE COMPANYS ha realitzat centenars de concerts arreu dels Països Catalans.

 

BIOGRAFIA EXTENSA

INTRODUCCIÓ
The Companys apareix com grup a finals de 1993 i actualment està format per sis membres provinents de Maials, Almatret, Arbeca i Lleida. Els components són: David Masot (veu principal), David Rovira (guitarra), Benjamí Quiroga "Melín" (guitarra i veus), Jordi Moragues "Pardal" (teclats), Robert Masip (baix) i Raül Vallès (bateria). En aquesta pàgina s'explica de manera breu tota la seva trajectòria des dels inicis fins l'actualitat.

ELS INICIS
Era cap a l'any 1993 quan tres amics de Maials (Raül Vallès, David Masot i Joan Josep Oto) queden al pub del poble per engegar un projecte que llavors els semblava inabastable: formar un grup de rock. La casualitat fa que en aquell pub també hi fos present un noi d'Almatret (Robert Masip) que ja havia fet de baixista en un grup de la seva localitat, els "The Malajes". Les experiències d'en Robert acceleren el procés i al cap d'una setmana ja comencen a fer assajos, que en un primer moment resulten força rudimentaris. Les ganes fan que poc a poc cadascú conegui millor el seu instrument i això permet que al cap d'un més ja disposin d'un repertori de tres versions i dos cançons pròpies. En aquell moment el grup encara no té nom i de manera provisional li posen "Talkom Sone". Es decideix que a la formació hi falta un guitarra i incorporen Carles Calvet. Al poc temps, amb un repertori de quinze temes entre cançons pròpies i versions, se'ls presenta la possibilitat de realitzar el primer concert, estem al febrer de 1994 i el concert és al març. Comença una cursa contra rellotge per posar nom al grup i no serà fins dues setmanes abans de l'actuació que de la mà d'en Lluís (l'amo del pub on es reuneix el grup) que adopten el nom de definitiu de "The Companys". Així neix el grup el març de 1994.

COMENÇA L'ACTIVITAT
A partir del primer concert, comença una activitat entre assajos i nous concerts que en poc temps fa créixer la tècnica i el repertori de The Companys. Però al maig de 1994 en Joan Josep Oto deixa el grup. La seva baixa es substituïda per Benjamí Quiroga i el grup continua endavant arribant així a l'any 1995 que és quan The Companys graven la seva primera maqueta "Has vist Rosa la Bassa ?". Al cap de poc temps The Companys uneixen les seves forces amb altres grups de Lleida en la coordinadora ILERROCK, associació on els grups de Lleida buscaven millores pel món del rock a les comarques de Ponent. L'estiu de 1996 Carles Calvet abandona el grup. Substitueixen el Carles dos nous membres: en Jordi Moragues (teclat) i en David Rovira (guitarra). L'any 1997 The Companys enregistra la cançó "Somnis eròtics" per al CD recopilatori "ILERROCK 1". D'aquest tema se'n fa també un video-clip que fins i tot apareix al programa SPUTNIK de TV3.Durant la primavera de 1999 The Companys grava un Maxi CD amb sis temes anomenat "The Collita Pròpia" treball que gaudeix d'una molt bona acollida entre la gent. En aquest moment, The Companys ja és un grup força conegut a les terres de Ponent.

EL SALT
A principis de 2001 The Companys rep una trucada de la discogràfica PICAP i signen contracte discogràfic. El grup es posa a treballar en el que serà el seu primer CD " Apuja't la bragueta " que s'enregistra durant la primavera de 2002. En el treball hi participa gent de la talla de Francesc Ribera "Titot" (cantant de Brams i Mesclat) i Xavier Bertran (Cartanyà) el simpàtic home del temps del programa de TV3 "Set de nit". El disc està produït per Jordi Armengol, prestigiós guitarrista conegut per haver estat productor i músic de Lluís Llach i músic de "Manolo García"; també forma part de la gira d'OT1 i de Rosa (OT1). El single escollit del primer disc és "Sóc pagès" que esdevé tot un himne del món rural. Del CD s'enregistren dos video-clips: "Sóc pagès" i "Lo meu poble", que apareixen a les llistes musicals del programa TOP TEN TOMÀTIC del K3 (Canal33).

Els THE COMPANYS pas a pas s'han fet camí en el panorama musical català. Des de 1994 fins a l'actualitat han realitzat més de 300 concerts i han actuat en importants festivals com el Carrascar 2001 a Alacant, el Senglar Rock 2001 , l' Acampada Jove d'Arbúcies 2002 i 2003, la Festa dels Súpers de TV3 a l' Estadi Olímpic de Montjuïc (octubre de 2002), els 10 anys de l'Enderrock al Parc de la Ciutadella de Barcelona l'any 2003. L 'octubre de 2003 fan una versió de l' Himne del Barça que interpreten in situ al Camp Nou abans d'un partit de Lliga del FC Barcelona.
Després arriba “ NI POLÍTIC, NI CORRECTE ” (Picap), un segon disc produït per Jordi Armengol i on els THE COMPANYS mostren una evident evolució tant en contingut com en maduresa musical sense renunciar a la concepció divertida, festiva i irònica que sempre els ha caracteritzat.
Aquest treball ha estat reconegut per Ràdio 4 com un dels deu millors discs editats en català l’any 2004. 

L’any 2005 reben el Premi Enderrock al millor grup revelació i fan la banda sonora de l’exitosa sèrie de TV3 “Lo Cartanyà”. A finals del 2005 recullen la música d’aquesta sèrie en el tercer disc “Les músiques de Lo Cartanyà. Amb dos collons” (Picap). Des dels inicis l’any 1993 fins a l’actualitat THE COMPANYS ha realitzat centenars de concerts arreu dels Països Catalans.

 

Curiositats
La primera maqueta dels The Companys es va gravar en directe i en un sol dia als Estudis Sonograma d'Albatàrrec (El Segrià).

El títol de la primera maqueta “Has vist Rosa la Bassa ?” ve del sobrenom de la casa d'un noi de Maials. Es diu Josep i es de casa “Rosa la Bassa ”.

Quan Joan Josep Oto deixa el grup ho fa degut a la obligació del servei militar. Curiosament el nou membre que s'incorpora, en Melín, ho fa just després de tornar de la “mili”.

El concert de The Companys amb menys públic va ser a Lleida, a l'antiga Sala Europa, a meitats dels 90 on va assistir-hi una persona. Per altra banda l'actuació amb més espectadors va ser l'octubre de 2003 al Camp Nou davant de 55.000 persones.

La gravació del primer disc de The Companys es va endarrerir a causa dels compromisos del productor, en Jordi Armengol, que estava realitzant la gira d'estiu del programa "Operación Triunfo 1".